11g architectuur

Zo maak je van een huis écht een thuis

Nadine van der Klugt en Bart Wassink wonen samen met hun kinderen Thomas en Philine in Haarlem. Na aankoop van hun gezinswoning schakelden ze 11G Architectuur in voor een renovatie. Nu, bijna 10 jaar later, is het tijd voor de volgende stap: duurzamer en ruimer wonen. Terwijl je dit leest, wonen ze tijdelijk in een huurwoning, omdat de hele benedenverdieping op schop is gegaan. In het nieuwe jaar is alles klaar, en kunnen ze gaan genieten van wat écht gaat aanvoelen als thuis.

 

Sinds de aankoop van hun huis in Haarlem, hebben Nadine en Bart tijd, geld en energie gestoken om er hun thuis van te maken. Ze wilden dat hun woning meer warmte zou uitstralen. Een dynamische plek, waar ook de vriendjes van hun kinderen zich welkom voelen. Met een interieur, kleuren en meubels die bij ze passen, bij wie ze zijn. Dat is de wens van Nadine en Bart voor hun woning.

 

Maar hoe pak je dat aan? 

 

 

Bart en Nadine met hun kinderen Thomas en Philine

 

Een warm en persoonlijk interieur

 

Om te begrijpen welke stijl past bij Bart en Nadine, klopten ze aan bij interieurstyliste Lisa Hahn.

Met haar hebben ze nagedacht over het concept, waarin ze vanuit een aantal uitgangspunten een nieuwe indeling heeft uitgedacht, inclusief kleurstelling, materiaalkeuzes en meubels. Daarnaast wilden ze meer van hun persoonlijkheid en warmte in hun huis toevoegen. Met de interieurstyliste maakte ze een eerst schetsontwerp om vervolgens tot een voorlopig ontwerp te komen. 

Wat ontbrak was een technisch ontwerp voor de aanbouw, en dan met name het exterieur en de raampartijen. Louis heeft geholpen om één geheel te maken van het ontwerp. Hierbij maakte hij duidelijk inzichtelijk wat de stappen waren, onder andere voor het aanvragen van de vergunning. Zo werd het voorlopig ontwerp een definitief ontwerp, dat zowel vanuit interieurdesign/concept als bouwtechnisch oogpunt gerealiseerd kon worden.

 

11g architectuur

 

Nadine en Bart hadden 11G Architectuur al eens ingeschakeld voor de eerste verbouwing direct na aankoop van het huis, dus ze wisten wat ze konden verwachten. Nadine: ‘We wilden geholpen worden door iemand met niet alleen een technisch bouwkundige blik, maar ook oog heeft voor design en vormgeving. En Louis kan deze beide aspecten perfect bij elkaar brengen. Hij heeft een scherpe blik, stelt kritische vragen en komt met innovatieve en slimme oplossingen. Een voorbeeld daarvan is de oplossing die hij bedacht voor het vergroten van de badkamer. De badkamer was erg klein, dus we hadden geen idee hoe we dat moesten aanpakken. Totdat Louis zei: waarom verplaats je de badkamer niet naar deze, grotere kamer? Onder deze kamer bevindt zich de keuken en hierboven de CV, de leidingen zijn zo te koppelen, dus dat kan perfect. Hier hadden we zelf nog helemaal niet aan gedacht! En nu hebben we inderdaad de ruimere badkamer die we wilden.’

 

De hele benedenverdieping op de schop

 

Op basis van diverse brainstormsessies met Louis, de interieurstyliste en de aannemer gingen Bart en Nadine akkoord met de begroting en de designs van de bouwtekeningen voor de uitbouw op de benedenverdieping.  Inmiddels lopen er professionals in en uit om hun verbouwing te realiseren. 

 

Nadine: ‘De hele benedenverdieping is op de shop gegaan. We moesten voor de verbouwing de hele woonkamer leeghalen. De oude keuken is eruit gehaald. Het water en de CV zijn afgesloten. Kortom: het is niet mogelijk om daar nu te wonen. Daarom wonen we nu 5 maanden in een huurhuis terwijl de architect, de interieurstyliste en de aannemer werken aan het realiseren van de uitbouw, verduurzamen van het huis en het realiseren van een nieuw interieur voor de benedenverdieping (woonkamer, eetgedeelte, speelhoek en keuken). Louis houdt daarbij scherp in de gaten dat de aannemer het precies zo maakt zoals wij samen hebben bedacht.’ (zie ook: project aan de Pieter Wantelaan in Haarlem).

 

Duurzamer wonen

 

11g

 

Naar verwachting zal het gezin aan het begin van het nieuwe jaar kunnen genieten van hun nieuw keuken en ruimere woonkamer. De woning zal dan ruimer én ook duurzamer zijn. Nadine: ‘Louis heeft ons ook geholpen met de inhoudelijke keuzes voor verduurzaming en het verbeteren van het binnenhuisklimaat. Behalve de vloerverwarming, hebben we de hele benedenverdieping opnieuw laten isoleren. Dat is één van de beste dingen die je kunt doen om elektriciteit en gas te besparen. Verder laten we een groendak aanleggen. Ik verwacht een halvering van ons verbruik als de verbouwing straks klaar is, ondanks dat we een grotere ruimte hebben om te verwarmen. Wij willen zodra de verbouwing klaar is het energielabel van onze woning opnieuw laten keuren. Hoe beter het label, hoe gunstiger de hypotheekvoorwaarden, dus dat betekent een extra besparing.’

 

Natuurlijk hebben Nadine en Bart ook kosten moeten maken voor de verbouwing. Daarover zegt Nadine: ‘Wij hebben voor onszelf een budget bepaald om uit te geven. Louis weet precies wat bouwkundige zaken grofweg kosten, en heeft de kennis en ervaring om te vertellen wat er precies allemaal nodig is voor de verbouwing. Uiteindelijk is de verbouwing iets kostbaarder geworden dan aanvankelijk gepland. Maar dat komt omdat onderdelen en materialen vanwege de geopolitieke situatie in prijs zijn gestegen en er altijd onvoorziene veranderingen naar voren komen.’ Deze laatste zaken zijn zeer beperkt gebleven en meestal een bewuste keuze van Bart en Nadine om het toch nog net een beetje mooier te maken. 

 

 

Deskundigheid en oog voor details

 

Nadine ziet erg uit naar het resultaat van de verbouwing. Ze raadt iedereen aan die ook wil verbouwen om selectief te zijn bij het kiezen van de aannemer en architect. Nadine: ‘Ik beveel 11G architectuur aan vanwege Louis’ technische kennis en deskundigheid. Dit gecombineerd met zijn oog voor design en vormgeving, maakt hem tot een goede architect. Daarnaast heeft hij aandacht voor details. Op een goede manier. Tijdens onze eerste verbouwing kozen we voor wandtegels in de badkamer. Louis rekent dan precies uit hoe deze moeten worden gelegd zodat het precies klopt. In de huidige verbouwing komen er bamboe latten tegen de buitengevel. Ik weet nu al dat hij de aannemer gaat vertellen: zo zie ik het voor me, dit is de lengte van de latten, zo wordt het patroon zodat het resultaat er superstrak uitziet. Zijn oog voor perfectie en details maakt dat wij tijdens het hele traject volop vertrouwen dat het precies gaat worden zoals bedacht. Wij denken steeds: laat dat maar aan Louis over.’

 

Meer ruimte nodig? Wij denken met jou mee!

 

Wil jij ook graag ruimer wonen zonder te verhuizen en van jouw huis een thuis maken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij plannen dan een vrijblijvend gesprek op locatie in en denken met u mee over de mogelijkheden. Stuur ons een e-mail via info@11G.nl, bel ons op 06 2833 8785, of stuur een connectieverzoek via LinkedIn.

 

Meer lezen

 

 

 

Over 11G architectuur

 

11G architectuur realiseert ruim 10 jaar nieuwbouwwoningen, uitbreidingen, verbouwingen en interieur-aanpassingen voor woningen, winkels en kantoren. Wij gaan eigentijds, functioneel en kostenbewust te werken in het omzetten van jouw ideeën tot doordachte schetsen, kloppende oplossingen en in financieel haalbare voorstellen. Hierbij gaan wij persoonlijk en flexibel te werk, waardoor wij snel kunnen schakelen.

 

Over Louis van Galen

 

Louis van Galen is architect, adviseur, ontwerper en eigenaar van het architectenbureau 11G Architectuur, Kromhoutstraat 60 te IJmuiden. Hij is getrouwd, trotse vader van twee prachtige meiden en een lieve hond. Hij is een liefhebber van muziek, speelt graag tennis en is soms te vinden op een racefiets, op ski’s of in een zeilboot.