Extra leefruimte creëren: 6 oplossingen voor het woningtekort
Van één woning meerdere zelfstandige woningen of wooneenheden maken. Van één woning meerdere zelfstandige woningen of wooneenheden maken. Met meerdere generaties samenwonen onder één dak is vanwege het woningtekort weer een trend of noodzakelijk. Maar hoe doe je dat, jouw woning vergroten? In dit blog zetten wij van 11G architectuur de 6 manieren om extra woonruimte én privacy te creëren in jouw woning op een rij.
Studerende kinderen of starters die vanwege de woningnood klem zitten en langer blijven thuiswonen. Ouders in huis nemen, omdat je dit graag wilt of vanwege het tekort aan personeel in de zorg. In de jaren 60 was het samenwonen met meerdere personen in één woning een stuk gangbaarder dan nu. In die tijd woonden er gemiddeld 4 personen in één huis. Dat is anno 2022 gemiddeld 2 personen. Dat betekent dat je twee keer zoveel woningen nodig hebt voor hetzelfde aantal mensen. Maar het gaat niet om hetzelfde aantal mensen, want sinds de jaren 60 leven er 40% meer mensen in Nederland…
Dat aanbod aan huizen is er momenteel bij lange na niet. Nieuwe woningen bouwen is een oplossing, maar wat doen we zolang die er nog niet zijn? Meer leefruimte toevoegen door bestaande woningen te verbouwen is een goede optie!
Betekent dat het einde van je privacy? Dat hoeft zeker niet. Gaat dit schuren op den duur? Ook dat hoeft niet, zolang je maar goede afspraken maakt met alle bewoners. En een slimme architect in de arm neemt voor een creatieve oplossing voor het realiseren van nieuwe woonruimte in jouw woning.
1. Een aanbouw plaatsen op de oprit
Veel woningen hebben een lange oprit. Zo eentje waar je één of meerdere auto’s op kunt parkeren. Vaak is zo’n lange oprit helemaal niet nodig. Omdat je bijvoorbeeld ook makkelijk in de straat kunt parkeren, of slechts één auto gebruikt. Of omdat je op een korte oprit nog steeds alle auto’s kwijt kunt.
Kijk daarom eerst eens naar de oprit als je op zoek bent naar extra leefruimte of een uitbreiding van de woning. Vaak leent de oprit zich prima om een stuk aan te bouwen. Wanneer je met de uitbouw 1 meter achter de voorgevel blijft, dan kan dat vaak vergunningsvrij.
Onlangs hebben wij voor een klant in Hillegom een aanbouw gemaakt op de oprit. Deze aanbouw staat weliswaar vast aan de woning, maar heeft een aparte ingang. De eigenaren kunnen hun auto nog steeds gemakkelijk kwijt voor de aanbouw. Plus: er was geen vergunning nodig om deze aanbouw te realiseren. Een quick win om meer ruimte te creëren dus. Overigens wordt deze uitbouw nu gebruikt als werkruimte.
Bekijk hier meer foto’s van dit project.
2. Een woning splitsen
Het is niet de meest goedkope ingreep, maar wel een hele mooie oplossing: een woning splitsen. Met als doel om op iedere verdieping een zelfstandige woonunit te maken, toegankelijk via een eigen ingang en deur. Op die manier kun je plaats maken voor jouw kinderen, (één van je) ouders of wellicht de Oekraïense familie die je opvangt. Op termijn kun je er ook nog aan denken om de losse verdiepingen te verhuren.
Deze ingreep is geschikt voor eengezinswoningen, vrijstaande woningen, hoekwoningen of twee-onder-een-kapwoningen.
Een oplossing die wij vaker aandragen is: bij de oprit een nieuwe entree realiseren voor de begane grond en de huidige voordeur gebruiken als tweede entree, voor de bovenwoning. Het woongedeelte op de begane grond is daarbij uit te breiden richting de achtertuin, via een uitbouw of aanbouw.
3. De zolderverdieping ombouwen
Zolderruimtes lenen zich goed om omgebouwd te worden tot een aparte leefruimte. De ingreep is relatief beperkt, ook qua kosten. Door dakkapellen te plaatsen kun je verrassend veel kwijt op een zolder. Ook als er sprake is van een schuin dak. Zo toverden wij onlangs nog een oude bergzolder om tot een leefruimte met 2 slaapkamers en een badkamer. Voor de wasmachine en de CV-ketel was ook nog ruimte over.
Als je kiest voor deze oplossing, houd er dan wel rekening mee dat je via deze oplossing nog wel grotendeels samenleeft en dus niet 100% privacy hebt. Ook al plaats je een keuken op de zolder, je blijft elkaar kruisen in de gemeenschappelijke ruimtes zoals het trappenhuis.
4. Een dakopbouw plaatsen
Heeft jouw woning een plat dak? Dan kun je ook een dakopbouw overwegen. Wij hebben ruime ervaring met het plaatsen van dakopbouwen. Het is een goede optie wanneer je in één keer een grote uitbreiding wilt realiseren. Je breidt de woning uit met een groot aantal vierkante meters, gezien je er een compleet nieuwe verdieping op zet. De kosten voor zo’n ingreep zijn aanzienlijk, maar je vergroot de waarde van de woning er wel mee. Een dergelijke investering rendeert dus vaak goed. Je kunt voor de bouwkosten een hypotheek aanvragen, en de kosten laten opnemen in het bouwdepot.
5. De garage ombouwen
Heb jij een garage die je nauwelijks gebruikt? Bijvoorbeeld omdat je er niet parkeert en het slechts gebruikt als rommelhok?
Dan kun je overwegen om de garage om te laten bouwen tot woon- en leefruimte. Je kunt er een extra studio van maken voor de kinderen, of je ouders, inclusief slaapkamer en badkamer. Wat ook kan: maak er een woonkeuken van. Bekijk hier hoe wij dit voor een woning in Driehuis hebben gerealiseerd.
Eén tip voor als je aan de slag gaat met het verbouwen van de garage… Houd er rekening mee dat een garage vaak ongeïsoleerd is. Om er een comfortabele plek van te maken, kun je isoleren via voorzetwanden en vloer- en dakisolatie.
6. Het tuinhuis gebruiken
Behalve de oprit, kun je ook de tuin gebruiken om extra leefruimte te realiseren. Dit kan natuurlijk via een uitbouw, maar een tuinhuis plaatsen is ook een optie. Of het bestaande tuinhuis geschikt maken als (tijdelijke) woonruimte.
Aandachtspunt hierbij is dat degene die er woont wel een eigen toegang heeft via een achterom of een oprit. Anders moet diegene vooralsnog door jouw woning om er te komen. Soms is het ombouwen van een tuinhuis tot leefruimte vergunningsvrij, maar dat betekent niet dat je zomaar vanalles kunt doen: de woonruimte moet wel voldoen aan de geldende regels van het bouwbesluit. Welke dat zijn kunnen wij jou vertellen.
Meer ruimte nodig? Wij denken met jou mee!
Tot zover een aantal opties om jouw woning te vergroten voor als je met meerdere generaties of huishoudens wilt samenwonen onder één dak. Heeft u dergelijke plannen of vragen hierover, neem dan gerust contact met ons op. Wij plannen dan een vrijblijvend gesprek op locatie in en denken met u mee over de mogelijkheden. Benieuwd? Stuur ons een e-mail via info@11G.nl, bel ons op 06 2833 8785, of stuur een connectieverzoek via LinkedIn.
Meer lezen
- Een eigen huis bouwen: 5 stappen van droom naar realiteit
- Onze diensten op een rij
- Over 11G architectuur
Over 11G architectuur
11G architectuur realiseert ruim 10 jaar nieuwbouwwoningen, uitbreidingen, verbouwingen en interieur-aanpassingen voor woningen, winkels en kantoren. Wij gaan eigentijds, functioneel en kostenbewust te werken in het omzetten van jouw ideeën tot doordachte schetsen, kloppende oplossingen en in financieel haalbare voorstellen. Hierbij gaan wij persoonlijk en flexibel te werk, waardoor wij snel kunnen schakelen.
Over Louis van Galen
Louis van Galen is architect, adviseur, ontwerper en eigenaar van het architectenbureau 11G Architectuur in Driehuis. Hij is getrouwd, trotse vader van twee prachtige meiden en een lieve hond. Hij is een liefhebber van muziek, speelt graag tennis en is soms te vinden op een racefiets of zeilboot.