duurzaam wonen

6 tips om jouw woning energie-efficiënter te maken

Een verbouwing is een perfect moment, eigenlijk dé aanleiding, om jouw woning ook energie-efficiënter te maken. In dit blog delen wij diverse tips en mogelijkheden om jouw woning én comfortabeler en energievriendelijker te maken.

 

Hoeveel kuub energie verbruik jij per maand? Vroeger wist bijna niemand dat. Het was ook een rare vraag om aan elkaar te stellen. 

Met de hoge energieprijzen van vandaag is dit het onderwerp van gesprek, want we worden allemaal in onze portemonnee geraakt. Voordeel is wel, dat ons bewustzijn is gegroeid en we massaal zijn gaan nadenken over hoe we energie kunnen besparen in de woning. Met als gevolg dat veel mensen de verbouwplannen van de woning aangrijpen om meteen ook zo veel mogelijk energiebesparende maatregelen door te voeren. Als architectenbureau helpen wij hier ook mee omdat wij goedweten wat er nodig is om het energieverbruik te verlagen. 

 

1. Woning slimmer indelen

 

Eén van de manieren om energie te besparen is de woning slimmer indelen. 

Door de woning slim in te delen, kun je optimaal gebruikmaken van de juiste lichtinval en temperatuur. Door ramen en zonwering op de juiste plek te plaatsen, kun je zonlicht en de warmte op de juiste dagen van het jaar naar binnen halen. Dit doe je bijvoorbeeld door de woonkamer en woonkeuken meer op het zuiden te plaatsen en de slaapkamer meer op het noorden (vanwege de koelte). 

Een efficiënte indeling van de woning helpt ook bij het besparen van energie. Plaats je de badkamer en keuken slim boven elkaar, dan biedt dat ook voordelen qua installaties. Hoe korter de leidingen, hoe efficiënter het systeem, dus hoe minder jouw energieverbruik.

Wij kunnen jou helpen met het maken van een slimme nieuwe indeling die jouw woning meer energie-efficiënt maakt.

 

2. Isoleren van de woning

 

Isoleren is de slimste en belangrijkste stap om energie te besparen. Door te isoleren verlies je zo min mogelijk warmte in de winter en houd je deze buiten in de zomer. Hierdoor verminder je de hoeveelheid energie die nodig is om een huis te verwarmen of te koelen aanzienlijk.  

Er zijn verschillende plekken in een woning waar isolatie kan worden aangebracht om energie te besparen, zoals in de muren, het dak, de vloer en de ramen en deuren. Vooral door het isoleren van de ramen kun je al snel veel winst halen. Bijvoorbeeld door isolerende raamfolie te bevestigen of kieren en spleten rondom het raamkozijn af te dichten.  

‘11G architectuur heeft ons geholpen met de inhoudelijke keuzes voor verduurzaming en het verbeteren van het binnenhuisklimaat. Behalve de vloerverwarming, hebben we de hele benedenverdieping opnieuw laten isoleren. Dat is één van de beste dingen die je kunt doen om elektriciteit en gas te besparen.’

Bart & Nadine uit Haarlem

Lees hier hun verhaal

 

3. Dubbel of triple glas installeren

 

Door het installeren van dubbel of triple glas, kan de hoeveelheid warmte die ontsnapt via de ramen worden verminderd met wel 50% tot 70%, afhankelijk van het type dubbel glas dat wordt gebruikt. Momenteel krijg je een hogere subsidie op triple glas dan op dubbel glas, dus nog meer reden om het gelijk grondig aan te pakken.

 

4. De kunst van ventileren

 

Eén van de manieren om het binnenhuisklimaat aangenamer te maken en energie te besparen is de kunst van het ventileren beter leren begrijpen. 

In de zomer hebben we de neiging om de hitte te verkoelen via een airco of ventilator. Wat je beter kunt doen, is kijken hoe je op een meer natuurlijke manier de warmte naar buiten kunt krijgen. Nog beter is om te zorgen dat de warmte sowieso niet binnen komt! Plaats bijvoorbeeld een boom aan de zuidzijde van je gevel. Of werk met schuivende lamellenwanden aan de zon belaste zijde. Zonwering aan de buitenzijde van de woning is veel effectiever dan binnenzonwering.

Ook een slimme oplossing is CO2-gebaseerd ventileren. Deze methode maakt gebruik van sensoren om de hoeveelheid CO2 in de lucht te meten en past de ventilatiesnelheid daarop aan. Wordt een ruimte niet gebruikt, dan verbruik je ook geen frisse lucht en is het niet nodig om deze ruimtes te ventileren. Detecteren de slimme ventilatieroosters wel veel verbruik van CO2, dan start de ventilatie. 

 

5. Warmte terugwinnen via een warmtewisselaar

 


Een andere oplossing waar je flink veel energie mee kunt besparen is een warmtewisselaar. Dit systeem kan helpen bij het besparen van energie door het terugwinnen van warmte die anders verloren zou gaan. 

Een voorbeeld van hoe energie kan worden bespaard met een warmtewisselaar is bij een verwarmingssysteem. Bij traditionele verwarmingssystemen gaat veel warmte verloren via de afvoer van verbrandingsgassen. Een warmtewisselaar vangt de warmte uit deze gassen op en draagt deze over aan de lucht of het water dat wordt gebruikt voor verwarming. Hierdoor verminder je de hoeveelheid energie die nodig is om het verwarmingssysteem te laten werken. Er zijn ook warmtewisselaars die gebruik maken van de (stabiele) aardwarmte of de koude ventilatielucht van buiten eerst voorverwarmen.

 

6. Energie opwekken

 

Er zijn verschillende manieren om zelf energie op te wekken. 

De meest bekende manier om energie op te wekken is via zonnepanelen. De geschiktheid van het dak controleren is daarbij een eerste stap. Jouw dak moet voldoende ruimte hebben om de zonnepanelen te plaatsen en moet ook voldoende zonlicht krijgen gedurende de dag. Er mag geen schaduw op de zonnepanelen vallen, omdat dit de energieopbrengst kan verminderen.

De nieuwe generatie zonnepanelen zijn ook zonneboilers. De panelen wekken niet alleen elektriciteit op, maar worden ook gebruikt om water te verwarmen. Het bestaat uit een paneel die op het dak is geplaatst, een voorraadvat (boiler) in de woning en een pomp die het water door het systeem pompt. Net als bij reguliere zonnepanelen geldt dat jouw dak hiervoor geschikt moet zijn.

Ook een aanrader: een warmtepomp. Deze kan helpen om de woning op een energiezuinige manier te verwarmen. Dit systeem pompt de warmte uit de omgeving, zoals uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater naar een hoger niveau in de woning. Zodat het kan gebruikt worden om deze te verwarmen, bijvoorbeeld via de vloerverwarming. De warmtepomp heeft een hoger rendement dan traditionele verwarmingssystemen, omdat er minder energie nodig is om de warmte op te wekken. Hierdoor kun je op je energierekening besparen en het is beter voor het milieu omdat er minder CO2-uitstoot is.

Grijp jouw renovatieproject aan om jouw woning te verduurzamen!

 

Heb jij plannen om te verbouwen en wil je daarbij meteen de nodige investeringen doen in energie-efficiënt wonen? Wij helpen jou graag. Als architectenbureau overzien wij alle aspecten en betrekken de juiste adviseurs erbij om de woning energiezuinig te verbouwen. 

Voor een opdrachtgever in Heemstede hebben wij onlangs een jaren 30 hoekwoning energieneutraal gemaakt. Hierbij werd het hele huis geïsoleerd, inclusief het dak. Op het dak zijn  een warmtepomp en zonnepanelen gekomen en de vloer werd voorzien van schuimbeton, omdat dit een hoge isolatiewaarde heeft. Via een warmtewisselaar wordt de woning nu gebalanceerd geventileerd. Niet alleen genieten de klanten van een mooie en comfortabelere woning, ook hebben ze deze meteen energiezuinig gemaakt.

Wil jij jouw woning uitbreiden en wil je daarin het duurzaamheidsaspect ook meenemen? Neem contact met ons op. Vraag bij jouw bank ook naar de mogelijkheden voor een hypotheekwijziging voor het financieren van jouw duurzaamheidsproject. Wij kunnen jou ook vertellen welke subsidies je het beste kunt aanvragen om jouw duurzaamheidsproject financieel aantrekkelijker te maken.