Verbouwen: aan dit perfect kloppende plan had je vast nog niet gedacht

Het verbouwen van een huis is een intensief traject. Waarbij je wilt voorkomen dat het niet uitpakt zoals je wilde, prijziger is dan begroot of veel langer duurt dan gepland. Wil jij verrast worden met een verbouwplan waar je zelf niet aan gedacht zou hebben, en volledig ontzorgd worden in het hele proces? In dit blog vertel ik hoe je dit aanpakt.

 

1. Woonwensen passend bij jouw levensstijl

 

Iedereen wil zich graag prettig voelen in een woning, maar de vraag is: wat vind jij prettig? Wat is belangrijk voor jou, en voor jouw gezin? Tijdens een intake en kennismakingsgesprek, zoomen we hiervoor als eerste in op jouw levensstijl en van jouw gezin of huisgenoten. Door de juiste vragen te stellen en goed te luisteren, zijn wij zeer snel in staat om te begrijpen wat er nodig is om te verbouwen en hoe.

 

De start van een verbouwing is een perfect moment is om de levensstijl, gewoontes en behoeftes opnieuw onder de loep te nemen.

Zit je ’s avonds het liefste voor de tv op met een boekje op de bank? Wordt er vaak uitgebreid gekookt, ook voor gasten? Maak letterlijk ruimte voor wat voor jou en je gezin belangrijk is. Heb je bijvoorbeeld een thuiskantoor nodig, extra opbergruimte of een ruimte voor hobby’s? Dit kan betekenen dat je muren moet verplaatsen, kamers moet samenvoegen of juist beter kan scheiden. Kijk niet gek op als wij jou vragen stellen als: ben je een ochtendmens of een avondmens? In geval van meerdere verdiepingen: willen de ouders op zolder slapen of juist de kinderen? Wat voor afsluitbare werkkamers moeten er komen en hoe groot? Is één grote badkamer genoeg, of is er behoefte aan een tweede badkamer voor de kinderen of logees?

Hoe beter je jezelf en je gewoontes kent, hoe makkelijker het is om in een later stadium keuzes te maken. Wist je trouwens dat de keuzes die je maakt in jouw woning ook grotendeels worden beïnvloed door de tijdgeest? Louis: ‘Waren in de jaren 80 grote woonkamers een must, die tijd is nu voorbij. We vieren nu niet meer standaard de verjaardagen, zittend in een kringetje in de woonkamer. Het is de keuken die een populaire zithoek is geworden, we hangen steeds vaker samen in de keuken rondom het kookeiland of de bar. De zitkamer wordt steeds vaker ingedeeld als een wat kleinere intieme kamer.

Stap 1 is dus inzoomen op wat jij écht wilt. Op basis daarvan stellen wij een programma van wensen en eisen op.

 

2. Ideale indeling bepalen

 

Nu jouw wensen en behoeften scherp in kaart zijn gebracht, kunnen we starten met stap 2: het maken van de schetsen.  Om een zo breed mogelijk beeld te geven van de verbouwingsmogelijkheden binnen de beschikbare ruimte, ontwerpen wij verschillende varianten van hoe de indeling kan zijn. Per plan ontvang je 3D impressies van zowel interieur als exterieur. 

 

Het indelen van een woning is een kwestie van harde keuzes maken. Wanneer je één ruimte groter maakt, dan wordt de ander automatisch kleiner. Het valt mij op dat bij een verbouwing veel mensen veelal denken vanuit de bestaande situatie. Wij zien ruimte als een leeg canvas, ook al is er al een bestaande situatie en dus een plattegrond. Wij denken alle muren en vertrekken weg, en komen met een passend voorstel waarin de verhoudingen tussen ruimtes en vertrekken kloppen. De kunst van een architect is om tot een plan te komen waar je zelf niet aan gedacht hebt, maar wat wel precies de indeling die je eigenlijk wilde.

Om jou te prikkelen met de diverse mogelijkheden, werken wij voor jou diverse varianten van indelingen en ontwerpen uit in plattegronden en 3D impressies. 

 

3. Definitief ontwerp 

 

De varianten van mogelijkheden, zorgen ervoor dat we het juiste gesprek met elkaar voeren. Vaak is het definitieve ontwerp een mix van de diverse varianten die wij maken.

Na de presentatie van de verschillende schetsontwerpen ontvang je één voorlopig ontwerp met mogelijk nog kleine variaties. Het voorlopig ontwerp zal, samen met jouw laatste opmerkingen, leiden tot een definitief ontwerp.

We leggen dan ook de materialen, kleuren en maatvoeringen vast. Het uiteindelijke ontwerp is een ontwerp waarin alles helemaal klopt, en waar de emotie goed ligt. Per variant brengen we de bouwkosten in kaart. Deze varianten passen altijd binnen de budgetgrenzen van tevoren aangegeven.

 

4. Verbouwen én verduurzamen

 

Eén van de wensen die vaak ontstaan tijdens de plan-fase van een verbouwing, is de wens om de woning duurzamer en energievriendelijker te maken

Velen grijpen een verbouwing meteen aan als kans om te verduurzamen. Of, en dat zie je nu ook heel veel, grijpen de energiecrisis aan om de woning te verduurzamen en daarbij meteen te verbouwen. Een goede zaak, want wanneer je een huis volledig aanpakt dan is dit hét moment om te kijken hoe je deze het beste kan verduurzamen. Voor het verduurzamen van een woning adviseren wij om eerst weer jouw levensstijl onder de loep te nemen. Vroeger leefden mensen meer met de seizoenen. Ze accepteerden dat ze het in de winter kouder hadden, ook binnen, en in de zomer wat warmer. Nu is het in veel huishoudens normaal om een temperatuur van 20 graden aan te houden. We zijn in die zin, niets meer gewend. Je leefstijl aanpassen naar mogelijk iets minder comfort, is de eerste stap naar verduurzaming vinden wij bij 11G architectuur.

Een tweede stap is: kijken hoe je kunt zorgen dat het energieverbruik zo laag mogelijk wordt, of zelfs energieneutraal. Alleen al isoleren helpt ontzettend veel. Wil je daarna nog een stapje verder gaan, dan adviseren wij jou over mogelijkheden rondom zonnepanelen en een warmtepomp. Ja, je moet in het begin meer investeren wanneer je zonnepanelen of een warmtepomp koopt. Wanneer je deze investering precies terugverdient, verschilt per woning, gezin en situatie. Mocht het financieel niet allemaal passen, dan helpen wij jou om opnieuw de wensen en eisen onder de loep te nemen. Kan de aanbouw misschien ook net iets kleiner en dat we dan wel zorgen dat het huis in ieder geval energievriendelijker is?

 

5. Kiezen van de aannemer

 

Om een goede keuze te maken voor aannemer, maken wij een technisch ontwerp met daarin technische omschrijvingen en tekeningen, een soort bestek. Het bestek is een uitgebreide lijst van alle gewenste materialen, merken, kleuren enz. Hoe beter alle wensen en eisen opgenomen zijn in deze lijst, des te beter kan een aannemer berekenen wat het uitvoeren van de verbouwing gaat kosten. 

Het kiezen van de juiste aannemer is een belangrijke stap in de verbouwing. Er zijn goede en betere aannemers. Wij adviseren altijd om een aannemer te selecteren op het type materiaal dat je gaat gebruiken en de kwaliteit van de afwerking. Daarnaast is de beschikbaarheid van de aannemer op het moment dat jij wilt starten natuurlijk ook een belangrijk criterium in de selectie.

Wij kennen de markt goed en weten welke aannemer past bij jouw wensen. Door diverse aannemers iets te laten vertellen over hun bedrijf, reeds voltooide projecten en werkwijze kun je ze beter leren kennen. Vervolgens kunnen de aannemers op basis van jouw wensen een kostenraming maken en kun je offertes vergelijken.

Hoe zorg je ervoor dat de aannemer naar keuze ook daadwerkelijk realiseert wat is ontworpen?

Wij maken werktekeningen voor de aannemer. Dit zijn de plattegronden, gevels en doorsneden aangevuld met details met de definitieve maatvoering, precies zoals de aannemer het zal gaan bouwen. Alle gekozen materialen en merken zijn hier met de juiste maten in verwerkt. De werktekeningen worden gemaakt in goed overleg met aannemer, zodat er tijdens de bouw geen onduidelijkheden zijn over hoe iets gebouwd dient te worden.’

 

6. Financiële planning

 

Een verbouwing is een grote investering, waarbij het belangrijk is om ook je financiële planning op orde te hebben.

Uiteraard is een verbouwing qua prijs het beste om in één keer te doen. Maar mocht het qua budget niet haalbaar zijn, dan denken wij mee over wat een goede knip is en wat we het beste kunnen doorschuiven naar een andere fase. Stel dat je bijvoorbeeld nog geen budget hebt voor zonnepanelen, dan nemen we wel alvast het juiste leidingwerk hiervoor op in de meterkast. Zodat, wanneer het wel zover is, er niet nog een leiding door het net verbouwde huis getrokken hoeft te worden.

Wat de kosten van een verbouwing in de regel opvoert, zijn de kosten voor de afwerking. Kies je een topkwaliteit sanitair, tegels en vloer, dan schieten de kosten omhoog.

 

7. Begeleiding tijdens de verbouwing

 

Wanneer de verbouwing daadwerkelijk start, breekt een bijzondere periode aan. Beetje bij beetje zie je alle plannen werkelijkheid worden. Tijdens de bouwperiode treden wij, indien gewenst door jou, als bouwbegeleider op. De aannemer kan uiteraard grotendeels zelfstandig aan het werk, maar het is goed om op bepaalde (cruciale) momenten controle uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het storten van de vloer. Hierdoor worden eventuele vergissingen of slordigheden in een vroeg stadium geconstateerd, waardoor het nog beter mogelijk is om aanpassingen te doen. Bij oplevering voeren wij een eindinspectie uit om er zeker van te zijn dat alles wordt opgeleverd zoals afgesproken.

 

Benieuwd naar de haalbaarheid van jouw verbouwplannen?

 

Heb jij onroerend goed op het oog en ben je benieuwd naar de mogelijkheden ervan? Wil jij jouw woning verbouwen? Wij kunnen snel meedenken over de haalbaarheid. Enerzijds qua budget: een inschatting van de kosten van jouw verbouwing. Anderzijds qua vergunningen en technische haalbaarheid. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees de ervaring van andere klanten, bekijk onze gerealiseerde projecten en neem contact met ons op.

 

 

Meer lezen over verbouwen met 11G architectuur

 

6 tips om jouw woning energie-efficiënter te maken

 

Zo maak je van een huis écht een thuis

 

Extra leefruimte creëren: 6 oplossingen voor het woningtekort

 

Een eigen huis bouwen: 5 stappen van droom naar realiteit