Een eigen huis bouwen: 5 stappen van droom naar realiteit
Wonen in een zelf ontworpen huis is voor velen een droom. Een eigen huis bouwen start met het vinden van de juiste kavel én een dreamteam van (bouw)specialisten. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Hoe zorg je ervoor dat alles binnen tijd en budget blijft? Vanuit 11G architectuur delen wij onze kennis hierover in dit blog. Want wij helpen mensen om niet meer te dromen over, maar ín hun zelfbedachte woning!
1. Een geschikte kavel vinden
De eerste stap bij het bouwen van een woning is het vinden van een geschikte kavel, die qua omvang, ligging en het bestemmingsplan past bij jouw bouwplannen.
Vrije kavels zijn schaars, omdat niet veel gemeentes deze uitgeven voor verkoop aan particulieren. Vaak worden kavels verkocht aan projectontwikkelaars die er een appartementencomplex op bouwen om aan de grote woningvraag in ons land te voldoen. Met name in de randstad zijn de kavels die wel beschikbaar komen vrij prijzig en daardoor weggelegd voor de happy few. Je vergroot het vinden van een geschikte bouwkavel als je buiten de randstad kijkt. Er zijn gemeentes die wijken aanbieden met vrije kavels, bijvoorbeeld ter uitbreiding van het dorp of kavels grenzend aan een nieuwbouwwijk.
Een andere optie is om een woning te kopen op een kavel. Hierbij is het goed om te bepalen hoe bruikbaar de bestaande woning is als basis voor jouw bouwplannen. Vaak gaat dit om hele karakteristieke woningen die je prima naar eigen smaak kunt verbouwen. Ons advies: staar je niet blind op het vastgoed dat er nu staat, maar kijk naar de potentie voor het optrekken van een nieuwe woning of de verbouwing ervan.
Vind je het lastig om te bepalen wat de kansen en potentie zijn van een kavel? Laat het ons weten. Wij kunnen zeer snel de risico’s en kansen van een kavel inschatten. En jou antwoord geven op vragen als: hoeveel procent ervan mag bebouwd worden, hoe is de bezonning en wat de regels zijn qua bouwhoogte. Na een persoonlijke intake op locatie, brengen wij de mogelijkheden in kaart. Ook controleren wij of jouw wensen voor de bouw of verbouwing binnen het gemeentelijk bestemmingsplan passen.
2. Kosten en budget
Een eigen woning laten ontwerpen en bouwen, wat kost dat? Deze vraag krijgen wij vaak.
Helaas kunnen wij daar geen standaard antwoord op geven. Het hangt natuurlijk erg af van de keuzes die jij maakt. En ook van de prijs van het kavel en type woning dat je erop wilt laten realiseren. Een grote woning gebouwd met hoogwaardige materialen en afwerking, is duurder dan een kleinere woning. Wel kunnen wij, op basis van een eerste kennismaking al vrij snel een inschatting maken van wat jouw droomwoning zal kosten.
Houd bij het inschatten van jouw budget rekening met de volgende kostenposten:
- 60% van het budget voor de (aankoop)kosten voor het kavel;
- 35% van het budget voor de bouwkosten (materiaalkosten en de kosten voor de aannemer en het bouwteam);
- 5% van het budget zijn proceskosten (vergunningen, constructeur en het architectenbureau).
Het zijn de proceskosten die bepalen of de totale bouwprijs binnen tijd en budget blijft. Veel mensen zien de proceskosten als een sluitpost, maar liever zie je het als investering. Een goed architectenbureau helpt jou behalve met het ontwerp, ook met het kiezen van de beste aannemer, materialen en het in orde brengen van de vergunningen. Waardoor alles binnen tijd en budget blijft.
3. Het ontwerp
Hoeveel kamers moet de woning hebben? Hoe groot moeten deze zijn? Welke sfeer wil je neerzetten? Met welke materialen wil je werken?
Wij leveren jou een eerste schetsontwerp aan van hoe de woning kan zijn. Hierbij presenteren wij altijd diverse varianten, in diverse prijsklassen. De ingrediënten hieruit vormen wij om tot een voorlopig ontwerp, een 3D impressie van het interieur en exterieur. Tijdens de presentatie hiervan, prikkelen wij jou om duidelijk te krijgen wat jouw definitieve wensen zijn.
Hieronder zie je als voorbeeld 3D impressies van een verbouwing aangeboden in verschillende varianten.
4. De materiaalkeuze
Het voorlopig ontwerp wordt, samen met jouw laatste opmerkingen, uitgewerkt tot een definitief ontwerp.Hierbij leggen wij ook de keuzes voor materialen, kleuren en maatvoeringen vast. Een onafhankelijke constructeur berekend vervolgens of alles bouwkundig ook klopt. Het definitief ontwerp wordt daarna uitgewerkt tot een tekeningenset om (samen met het rapport van de constructeur) een bouwvergunning aan te kunnen vragen bij de gemeente. Ons bouwtechnisch ontwerp, met daarin alle technische omschrijvingen en tekeningen, gaat het bouwteam gebruiken voor de bouw. Daarin staan ook de werktekeningen met onder andere de plattegronden, gevels en doorsneden aangevuld met details met de definitieve maatvoering. Zodat de aannemer precies gaat bouwen zoals wij het hebben afgesproken.
5. De bouw en het bouwteam
Wij helpen jou om vroegtijdig een betrouwbare en passende aannemer te selecteren. Het liefst al tijdens het ontwerpproces, zodat je eerder helderheid krijgt of de daadwerkelijke uitvoering ook past bij jouw budget. Denk aan de keuze voor materialen, merken en details in de uitvoering. Zo kan de aannemer precies en scherp offreren. En ontstaat er tijdens de bouw geen onduidelijkheid over hoe iets gebouwd moet worden, omdat alle partijen dit in een vroegtijdig stadium hebben vastgelegd. Goede afspraken maken voorkomt ook meerkosten en zorgt ervoor dat de woning op de door jou gewenste dag wordt opgeleverd. Bovendien: aannemers zijn behoorlijk druk tegenwoordig, dus als je ze vroegtijdig contracteert weet je zeker dat ze op tijd kunnen starten. Vaak treden wij tijdens de bouwperiode ook nog op als bouwbegeleider. Mochten er toch nog fouten, vergissingen of slordigheden zijn, dan kunnen we deze in een vroegtijdig stadium constateren.
Een eigen woning bouwen doe je niet alleen
Hopelijk hebben wij jou via dit blog een duidelijk beeld gegeven van alles wat er komt kijken bij het bouwen van jouw eigen huis. Je ziet al: er komt veel bij kijken. Juist als je zelf zo veel mogelijk aan de knoppen wilt zitten, heb je een goed team van professionals om je heen nodig. Professionals die precies begrijpen wat jij zoekt, en jouw wensen goed kunnen vertalen. Er zijn veel goede architectenbureaus in ons land. Waar wij goed in zijn is heel goed kunnen luisteren en snel begrijpen wat de bedoeling is. Om hier zeker van te zijn, bieden wij daarom in alle ontwerpstadia diverse varianten aan, om dit bij jou te verifiëren. Natuurlijk hebben wij als bureau onze voorkeuren, maar jouw stijl en wensen komen op nummer 1.
Daarnaast zien wij onszelf ook als projectleider. Wij begeleiden jou stapsgewijs door alle fases van ontwerp tot oplevering, en zijn hierbij de spin in het web van alle betrokkenen bij de bouw.
Wil jij binnenkort starten met het bouwen van jouw eigen woning? Vraag dan een vrijblijvend intakegesprek aan. Tijdens dit gesprek kunnen wij al een eerste schets maken, of een gesprek voeren op locatie. Benieuwd? Stuur ons een e-mail via info@11G.nl, bel ons op 06 2833 8785. of stuur een connectieverzoek via LinkedIn.
Over 11G architectuur
11G architectuur realiseert ruim 10 jaar nieuwbouwwoningen, uitbreidingen, verbouwingen en interieur-aanpassingen voor woningen, winkels en kantoren. Wij gaan eigentijds, functioneel en kostenbewust te werken in het omzetten van jouw ideeën tot doordachte schetsen, kloppende oplossingen en in financieel haalbare voorstellen. Hierbij gaan wij persoonlijk en flexibel te werk, waardoor wij snel kunnen schakelen.
Over Louis van Galen
Louis van Galen is architect, adviseur, ontwerper en eigenaar van het architectenbureau 11G Architectuur in Driehuis. Hij is getrouwd, trotse vader van twee prachtige meiden en een lieve hond. Hij is een liefhebber van muziek, speelt graag tennis en is soms te vinden op een racefiets of zeilboot.
Meer lezen & bekijken
- Zo gaan wij te werk bij 11G architectuur
- Nieuwbouwproject aan de Zocherstraat in Haarlem
- Prefab recreatiewoning te Hoenderloo
- Aanbouw woning in Hillegom